Tehnici de prelevare , echipamente si consumabile inprocesul de pregatire a probelor din topituri de fonta , otel si/sau cupru pentru analize chimice , spectrografiece si/sau metalografice de laborator

Generalitati

Pentru determinarea calitatii otelurilor si fontelor dar si a feroaliaje si a aliajelor

Neferoase date in primul rand de continutul de elemente si microelemente, un rol primordial il joaca obtinerea de probe din topitura metalica intr-un anumit moment in care se stie temperatura atinsa de topitura , eventual in uma adaugarii unor elemente necesare in compozitia topiturii ; aceste probe trebuie sa reflecte cat mai fidel compozitia reala a topiturii la acel moment. De aici rezulta stransa legatura constructiile specifice ale metalsondelor asa cum se numesc in mod obisnuit produsele de tip sonda prin care se preleveaza diferite forme in diferite dimensiuni de metal din topitura.

Conditii pentru probe

Asadar o proba prelevata din baia de metal topit trebuie sa indeplineasca urmatoarele principale conditii :

•  sa fie reprezentativa din punct de vedere al compozitiei pentru intreaga topitura din care a fost extrasa ;

•  sa nu aibe incluziuni din materiale straine de topitura

•  sa nu prezinte gauri , crapaturi , fisuri , alte goluri de material ;

•  sa aibe forme si dimensiuni care sa dea posibilitatea analizelor chimice, indiferent de metoda , cat mai usoare si mai rapide.

Tehnici de prelevare cu metalsonde AMCO OTOPENI

In ceace priveste tehnica de luare a probelor din otel topit, AMCO OTOPENI a promovat pana acum numai tehnica prin imersie a metalsondelor iar ca umplere a acestora umplerea ferostatica, datorata presiunii ferostatice rezultate prin scufundarea in baia de otel topit. Din acest punct de vedere AMCO OTOPENI realizeaza metalsondele MS-3 care necesita lanci adaptate cu o teava conica la capat pentru preluarea diametrului interior al tubului de carton o40 ce sustine metalsonda propriu-zisa precum si metal sondele MS-4 la care tubul de carton ce sustine aceeasi constructie de metalsonda este identic cu cel de la termocup[lurile de imersie nerecuperabil TIN , dand posibilitatea folosirii lancilor nemodoficate de la TIN ; acest lucru este posibil datorita existentei unui dop de nisip peliculizat care permite intrarea gazelor si deci nici micsorarea substantiala a duratei de viata a blocului de contacte cu care este echipata lancea la capatul dinspre topitura.

Aceste metalsonde dau in prezent trei forme si dimensiuni ale tipului de proba acadea :

•  rotunda fi 34 , groasa de 12 mm

•  ovala simpla grosime 32/36 , groasa de 12 mm

•  ovala dubla grosime 60/32 , grosime 12/4 mm . Toate acestea au in fata un pin fi 6 lung de 42 mm.

Aceste forme permit o racire rapida si o pregatire automata completa pentru analize la beneficiarii din metalurgie. Pinul dupa taiere poate fi pus rapid in mici creuzete utilizate de instrumentele de analiza a arderii iar forma propriu-zisa dupa pregatirea suprafetei si perforare poate fi folosit pentru spectografie.